Om tvillingar

Tvilling myter

2008-01-16 20:30 #0 av: [Mariaxx]

Myter som rör tvillingar.

Tvilling kommer från det germanska ordet twine som betyder "två tillsammans".

I många myter och religioner förekommer det tvillingar. I Assyrien och Babylonien hade man tvilling gudar. Persisk och indisk mytologi hade också tvilling gudar som ofta beskrivs som vackra, starka och kloka. Även i den grekiska religionen hade man tvilling gudar.

Några av de mest kända tvilling par som förekom i grekisk-romersk mytologi var solguden Apollo och mångudinnan Artemis (Zeus barn).

Annars är Romolus och Remus kanske de mest kända tvillingarna inom mytologin (de som togs hand av och blev diade av en varginna). Romolus och Remus ville som vuxna bygga en ny stad vid Tibern, det blivande Rom. Men det slutade med att de blev osams och Romulus högg ihjäl sin tvillingbror.

I historien har många folkslag och kulturer sett på tvillingar som något mystiskt, kusligt och emot naturen. Indianstammar i Kalifornien hade förr tron att tvillingar var nära besläktade med gudarana och hade förmåga att blicka in i framtiden. Men det fanns även indianstammar som var fientligt inställda mot tvillingar och slog ihjäl tvillingar efter födseln. På vissa ställen tog man till och med livet av tvillingmodern.

 

En kartläggning på 40-talet av afrikanska stammars syn på tvillingar visade att tvillingar i allmänhet ansågs vara övernaturliga. I de flesta stammar högaktades tvilling familjer, medan man i andra stammar dödade en eller båda tvillingarna vid födseln. Skillnaden på hur man såg på tvillingar var att man hade olika uppfattningar om deras ursprung. I vissa stammar ansågs tvillingar vara gudomliga. I andra stammar växte det fram fruktbarhetsriter i samband med tvillingskapet. Andra stammar ansåg att tvillingar var frukten av moderns otrohet och då var attityden negativ.

I svensk folktro trodde man bland annat att tvillingar kunde bota sjuka. Det fanns också olika teorier om hur tvillingar blev till. Vissa ansåg att tvillingar kunde vara förfädernas ande eller kanske ett skogsspöke. Den vanligaste teorin var att barnen uppstod i himlen som ett resultat av åskans blixtar och dunder. Det finns många olika myter i världen om hur tvillingar blir till.


I Sydkoera finns det en myt som säger att kvinnor har chansen att få tvillingar om de äter en "dubbelbanan". I Malaysa tror man att en dubbel kastanj kan göra så att en kvinna får tvillingar. I en del indianstammar i Sydamerika uppmuntras en gravid kvinna att ligga på rygg, vilket skulle dela barnen i två.

Källa: Åkerman, Thomassen och Winbladh (1997) Par i Barn . Stockholm: Natur och Kultur

Länk till sida: http://www.tvillingnytt.se/

 

Anmäl
2008-01-16 20:51 #1 av: Niklas

Intressant. Jag undrar om inte chansen är större att få tvillingar naturligt, än att hitta en dubbelbanan. :-)

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-01-17 10:01 #2 av: Linda-Lou

Jasså? Vet ni att jag tror att det ligger något i det med att tvillingar kan blicka in i framtiden. Jag är väldigt medial. Jag både ser, hör och kommunicerar med avlidna. Utöver det så fjärrskådar jag och spår i tarot. Men jag prackar inte på någon det utan det får komma själv för varje individ.

Anmäl
2008-01-17 10:07 #3 av: Niklas

#2: Vet du fler tvillingar som har förmåga att se saker i framtiden? Jag hade inte hört talas om det förrän jag läste artikeln.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-01-17 10:12 #4 av: Linda-Lou

Nej, nog var det nytt för mig med, men jag har alltid varit medial. Att det hängde ihop med tvillingbiten var då ett plus.

Anmäl
2008-01-17 10:16 #5 av: [Mariaxx]

Jag har hört att tvillingar i allmänhet är extra känsliga för det sjätte sinnet då dom övar upp en komunikation som är "osynlig" och att tvillingar kan liksom läsa av varann, utväxla en blick och förstå varann utan ord. Så är det i alla fall för mig och Linda-Lou.

Sedan i samband med detta så kan man ju bli extra känslig för att utveckla sin mediala sida. Kanske är det en slump, kanske är vi födda såna...

 

Anmäl
2008-01-17 10:17 #6 av: Linda-Lou

Jag tror att jag är född så, då våran gammelfarmor också var medial.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.