Annons:
Etikettom-tvillingar
Läst 17533 ggr
[Mariaxx]
2008-01-16 20:30

Tvilling myter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Myter som rör tvillingar.

Tvilling kommer från det germanska ordet twine som betyder "två tillsammans".

I många myter och religioner förekommer det tvillingar. I Assyrien och Babylonien hade man tvilling gudar. Persisk och indisk mytologi hade också tvilling gudar som ofta beskrivs som vackra, starka och kloka. Även i den grekiska religionen hade man tvilling gudar.

Några av de mest kända tvilling par som förekom i grekisk-romersk mytologi var solguden Apollo och mångudinnan Artemis (Zeus barn).

Annars är Romolus och Remus kanske de mest kända tvillingarna inom mytologin (de som togs hand av och blev diade av en varginna). Romolus och Remus ville som vuxna bygga en ny stad vid Tibern, det blivande Rom. Men det slutade med att de blev osams och Romulus högg ihjäl sin tvillingbror.

I historien har många folkslag och kulturer sett på tvillingar som något mystiskt, kusligt och emot naturen. Indianstammar i Kalifornien hade förr tron att tvillingar var nära besläktade med gudarana och hade förmåga att blicka in i framtiden. Men det fanns även indianstammar som var fientligt inställda mot tvillingar och slog ihjäl tvillingar efter födseln. På vissa ställen tog man till och med livet av tvillingmodern.

En kartläggning på 40-talet av afrikanska stammars syn på tvillingar visade att tvillingar i allmänhet ansågs vara övernaturliga. I de flesta stammar högaktades tvilling familjer, medan man i andra stammar dödade en eller båda tvillingarna vid födseln. Skillnaden på hur man såg på tvillingar var att man hade olika uppfattningar om deras ursprung. I vissa stammar ansågs tvillingar vara gudomliga. I andra stammar växte det fram fruktbarhetsriter i samband med tvillingskapet. Andra stammar ansåg att tvillingar var frukten av moderns otrohet och då var attityden negativ.

I svensk folktro trodde man bland annat att tvillingar kunde bota sjuka. Det fanns också olika teorier om hur tvillingar blev till. Vissa ansåg att tvillingar kunde vara förfädernas ande eller kanske ett skogsspöke. Den vanligaste teorin var att barnen uppstod i himlen som ett resultat av åskans blixtar och dunder. Det finns många olika myter i världen om hur tvillingar blir till.

I Sydkoera finns det en myt som säger att kvinnor har chansen att få tvillingar om de äter en "dubbelbanan". I Malaysa tror man att en dubbel kastanj kan göra så att en kvinna får tvillingar. I en del indianstammar i Sydamerika uppmuntras en gravid kvinna att ligga på rygg, vilket skulle dela barnen i två.

**

Källa: Åkerman, Thomassen och Winbladh (1997) Par i Barn . Stockholm: Natur och Kultur

Länk till sida: http://www.tvillingnytt.se/

**

Annons:
Niklas
2008-01-16 20:51
#1

Intressant. Jag undrar om inte chansen är större att få tvillingar naturligt, än att hitta en dubbelbanan. :-)

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Linda-Lou
2008-01-17 10:01
#2

Jasså? Vet ni att jag tror att det ligger något i det med att tvillingar kan blicka in i framtiden. Jag är väldigt medial. Jag både ser, hör och kommunicerar med avlidna. Utöver det så fjärrskådar jag och spår i tarot. Men jag prackar inte på någon det utan det får komma själv för varje individ.

Niklas
2008-01-17 10:07
#3

#2: Vet du fler tvillingar som har förmåga att se saker i framtiden? Jag hade inte hört talas om det förrän jag läste artikeln.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Linda-Lou
2008-01-17 10:12
#4

Nej, nog var det nytt för mig med, men jag har alltid varit medial. Att det hängde ihop med tvillingbiten var då ett plus.

[Mariaxx]
2008-01-17 10:16
#5

Jag har hört att tvillingar i allmänhet är extra känsliga för det sjätte sinnet då dom övar upp en komunikation som är "osynlig" och att tvillingar kan liksom läsa av varann, utväxla en blick och förstå varann utan ord. Så är det i alla fall för mig och Linda-Lou.

Sedan i samband med detta så kan man ju bli extra känslig för att utveckla sin mediala sida. Kanske är det en slump, kanske är vi födda såna…

Linda-Lou
2008-01-17 10:17
#6

Jag tror att jag är född så, då våran gammelfarmor också var medial.

Annons:
[Mariaxx]
2008-01-17 10:28
#7

# 6 Ja, samma här…

Upp till toppen
Annons: