Om tvillingar

Forskning om tvillingar

2007-12-11 10:52 #0 av: Linda-Lou

Att studera tvillingar har länge varit en viktig del av forskningen inom en rad olika ämnesområden. Forskare inom allt från genetik till epidemiologi och beteendevetenskap har insett att tvillingregistren kan tillhandahålla ovärderlig information. Det svenska tvillingregistret används av forskare från hela jorden. Svenska tvillingregistret är det största och det mest kompletta.

Ett av de kanske mest välkända exemplen på tvillingstudier är de som utförs på tvillingar som skiljts åt som barn. Det svenska tvillingregistret har världens största förteckning över denna typ av tvillingar.

Dom mest betydelsefulla studierna är där man använt separerade tvillingar. Det visade att mottagligheten för helicobacter pylori (den bakterie som kopplas till magkatarr, peptiskt magsår, inflammatoriska tarmsjukdomar och kroniskt trötthetssyndrom) ökar hos identiska tvillingar som växer upp i ett trångt hem. Studien visade också att genetiska faktorer bidrar till att orsaka känslighet för bakterien.

Registret har inte bara direkt kontakt med tvillingarna, det kan också samköra information från frågeformulär med information från det svenska befolkningsregistret.


USA använder svenska tvillingregistret

 

The National Institutes of Health i USA använde den svenska tvillingregistret när man ville genomföra en studie kring interstitiell cystit (kronisk inflammation i urinblåsan).

 

rosen är från

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2007-12-11 11:25 #1 av: [Mariaxx]

Bra artikel!

Anmäl
2008-10-14 16:21 #2 av: Alsace

Bra artikel, intressant det du skriver: Är tvåäggstvilling och barn till enäggstvilling och har tvåäggstvillingar själv. Det mina barn haft störst problem med e magen, fin far magen och även jag magen + kronisk trötthetssyndrom,,detta har även min far. Men det är bara min far som är enäggstvilling........ngt att fundera på........Det kanske funkar så även med andra tvillingar......min tvillingbror är tyvärr död så där kan jag inte gämföra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.