Genetiskt

Hur blir tvillingar till?

2007-12-02 14:14 #0 av: Linda-Lou

Genetiska ärfligheter och statistik mm.

Enäggstvillingar:

En spermie befruktar ett ägg och detta delar sig och blir två. De två fostren får identiskt lika arvsmassa och blir väldigt lika varandra.

Tvåäggstvillingar:


Två ägg blir befruktade av två spermier och det resulterar i tvåäggstvillingar. Där får tvillingarna olika arvmassa genom att olika ägg från mamman smälter ihop med olika spermier från pappan. Tvåäggstvillingar blir inte mer lika varandra än två syskon.

Är det ärftligt?


Att få tvåäggstvillingar är väldigt ärftligt. Sannolikheten att två ägg istället för ett släpps vid ägglossningen är större. Medan mannen även om han är en eller tvåäggstvilling inte kan påverka sin kvinna att släppa ett eller två ägg. Men han kan i sin tur ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kan få tvåäggstvillingar.

Kvinnor som själva är enäggstvillingar har mer än dubbelt så stor chans att få enäggstvillingar. Och åter igen så kan inte mannen påverka sin kvinna att släppa fler ägg eller till att ägget ska dela sig.

Hur vanligt är det med tvillngar?


Det blir vanligare för förra året var 3,2% av alla barn som föddes tvillingar. Ökningen beror på en behandling som heter IFV och dessutom på att kvinnorna som föder blir allt äldre. I Sverige utgörs ca 30% av enäggs och ca 70% av tvåäggs.

 

 

Anmäl
2008-04-30 12:57 #1 av: bajn

Hej.

Jag fick 1990 två pojkar som dom sa va enäggstvillingar. Det är lite konstigt för dom är inte lika som bär. den ena är ljushårig och den andra mörk. Det är mer i utseendet som är olika. min man (killarnas pappa) var med under förlossningen och räknade moderkakans  hinnor tillsammans med en professor som vad med. Jag födde bägge sätes så det räknades som en komplicerad förlossning.

Jag har aldrig varit med om eller hört att två syskon kan vara så osams som mina. Ibland så vill jag bara gå ut genom dörren och komma tillbaka när dom flyttat hemifrån.. förlåt men jag bara känner så ibland. Den ena killen *hatar * den andra så man kan bli tokig. Han hackar, gnäller, skriker åt den andra nästan hela dagarna, när dom är hemma, kallar honom för dumhuvud o.s.v.

Dom har samma kamrater och ibland tycker jag att den 1:a vill göra så att den 2:a inte ska ha egna kamrater. Jag brukar sitta och fundera över detta  och undrar då om 1.a har så dåligt självförtroende att han måste bara bete sig som han gör för att inte visa detta. den 2:a killen är lugn och mera social än han. jag skulle vilja höra från andra som har samma problem.

Måste även berätta att för 13 månader sedan fick mitt första barn *nu 30år * tvillingar, en pojke och en flicka, världens sötaste barnbarn man kan tänka sig.

Birgitta

Anmäl
2012-07-12 16:59 #2 av: Grodan

Jag har aldrig funderat på att skaffa barn och är nu för gammal, men för några år sedan när jag ville att de skulle göra en koll om det var fel på mina ägg eller så. Hade ett förhållande och ville vet om vi kunde ha oskyddad sex eller om det fanns risk för graviditet.

Vid kollen upptäckte gynekologen att jag släppte två ägg och hon frågade om jag hade tvillingar i släkten. Det tyckte jag var ganska ballt. Har för mig att det finns tvillingar i släkten på min fars sida (har ingen kontakt med honom eller hans släkt).

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-07-12 19:02 #3 av: ru4real

Vad är källan t informationen högst upp?

Anmäl
2012-07-12 23:37 #4 av: giffan

#3 Jag vet faktiskt inte det, då det här är en jätte gamal artikel som lagts ut på sajten före jag tog över den...

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2012-07-12 23:40 #5 av: ru4real

Ok. Jag hade en massa information fr svenska tvillingklubben tidigare, just på siffror och liknande, men jag gav bort den pärmen. Tyvärr.

Anmäl
2012-07-13 00:28 #6 av: giffan

#5 Det va ju synd... Om du har något du vill ha upp här på sajten, säg bara till. Alltid rolig tmed lite nytt att läsa. Lite dålig tmed det här.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl