Om tvillingar

Vänta två

2007-12-03 11:21 #0 av: [Mariaxx]

om vad en tvilling graviditet kan innebära.

Att vänta tvillingar är mer ansträngande än att vänta en bebis och påverkar din kropp eftersom belastningen blir större. Magen är blir blir betydligt större och tyngre än när man väntar ett barn. I ungefär 30:e veckan är den blivande mamman lika stor som en fullgången mamma som väntar ett barn.

I stora drag sjukskrivs tvillingmammor någon gång mellan vecka 20 och 30. Det kan även bli på tal om sjukskrivning lite tidigare, till exempel om arbetet är tungt och det innebär många lyft eller annan påfrestning. Tala med din arbetsgivare och personal på mödravårdscentral i god tid innan förlossning.

Risken att man får kroppsliga besvär ökar. Illamående, ryggont, halsbränna, trötthet samt svullna händer och fötter är större risk att få än den som väntar ett barn. Blodbrist, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och graviditetsklåda är också ganska vanligt.

Alla tvåäggstvillingar och en tredjedel av enäggstvillingarna har var sin moderkaka. En tredjedel av enäggstvillingarna delar på en gemensam moderkaka. En procent av alla tvillingpar har ingen skiljevägg överhuvudtaget mellan sig i livmodern. Det rör sig då om enäggstvillingar som delar fostervatten och har direkt kroppskontakt.

Så kallad tvillingtransfusion kan förekomma hos enäggstvillingar med gemensam moderkaka men är inte så vanligt. Vid tvillingtransfusion minskar blodtillförseln hos den ena tvillingen medan den andra får mer blod. Det kan bli livshotande för bägge tvillingarna. Mamman märker att magen växer kraftigt eftersom fostervattnet ökar snabbt. Om detta sker måste kvinnan söka specialistvård genast.

Många tvillingar föds för tidigt. Medelförlossningen sker cirka i vecka 38, medan enäggstvillingar med tunn skiljevägg föds något tidigare. Om en av tvillingarna inte växer som det ska kan barnen behöva förlösas i förtid. Ibland händer det att kvinnan läggs in på sjukhus på grund av komplikationer som förvärkar och att livmoderhalsen vidgas för tidigt.

 

Anmäl
2008-04-21 19:23 #3 av: Mstar

åh det låter ju hemskt!! Vi som går i tankar om två här hemma..

Anmäl
2008-04-28 11:01 #4 av: [Mariaxx]

Inte meningen o skrämmas, att få två innebär mkt slit och så...men att ha varit två har gett mig enormt mkt...

Aldrig är jag ensam, jag kan alltid lita på syrran i stunder av sorg eller otur, då finns hon där.

Mamma till tvillingar kan även se fram emot dubbel lycka, hon kommer alltid ha mera att älska....

Ja, man ska inte enbart se till vad som KAN hända, se till det som garanterat händer: Du får dubbelt upp av lycka och dessutom har ditt barn alltid en vän.

Hoppas jag muntrade upp er lite!

Anmäl
2008-04-30 19:37 #5 av: Achatina

Man kan säkert se det på den ljusa sidan, de åkommorna kan drabba de som "bara" väntar ett barn (även om det säkerligen ökar ju fler barn som finns där inne).

 

Man kan ju fundera lite på hur stor en mage, i v30 är om det finns trillingar i den O.O 

Anmäl
2008-05-01 02:24 #6 av: Johanna-A

ja bära på trillingar kan inte vara superlätt;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.