Annons:
Etikettom-tvillingar
Läst 5644 ggr
[Mariaxx]
12/3/07, 11:21 AM

Vänta två

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

om vad en tvilling graviditet kan innebära.

Att vänta tvillingar är mer ansträngande än att vänta en bebis och påverkar din kropp eftersom belastningen blir större. Magen är blir blir betydligt större och tyngre än när man väntar ett barn. I ungefär 30:e veckan är den blivande mamman lika stor som en fullgången mamma som väntar ett barn.

I stora drag sjukskrivs tvillingmammor någon gång mellan vecka 20 och 30. Det kan även bli på tal om sjukskrivning lite tidigare, till exempel om arbetet är tungt och det innebär många lyft eller annan påfrestning. Tala med din arbetsgivare och personal på mödravårdscentral i god tid innan förlossning.

Risken att man får kroppsliga besvär ökar. Illamående, ryggont, halsbränna, trötthet samt svullna händer och fötter är större risk att få än den som väntar ett barn. Blodbrist, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och graviditetsklåda är också ganska vanligt.

Alla tvåäggstvillingar och en tredjedel av enäggstvillingarna har var sin moderkaka. En tredjedel av enäggstvillingarna delar på en gemensam moderkaka. En procent av alla tvillingpar har ingen skiljevägg överhuvudtaget mellan sig i livmodern. Det rör sig då om enäggstvillingar som delar fostervatten och har direkt kroppskontakt.

Så kallad tvillingtransfusion kan förekomma hos enäggstvillingar med gemensam moderkaka men är inte så vanligt. Vid tvillingtransfusion minskar blodtillförseln hos den ena tvillingen medan den andra får mer blod. Det kan bli livshotande för bägge tvillingarna. Mamman märker att magen växer kraftigt eftersom fostervattnet ökar snabbt. Om detta sker måste kvinnan söka specialistvård genast.

Många tvillingar föds för tidigt. Medelförlossningen sker cirka i vecka 38, medan enäggstvillingar med tunn skiljevägg föds något tidigare. Om en av tvillingarna inte växer som det ska kan barnen behöva förlösas i förtid. Ibland händer det att kvinnan läggs in på sjukhus på grund av komplikationer som förvärkar och att livmoderhalsen vidgas för tidigt.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Mstar
4/21/08, 7:23 PM
#3

åh det låter ju hemskt!! Vi som går i tankar om två här hemma..

[Mariaxx]
4/28/08, 11:01 AM
#4

Inte meningen o skrämmas, att få två innebär mkt slit och så…men att ha varit två har gett mig enormt mkt…

Aldrig är jag ensam, jag kan alltid lita på syrran i stunder av sorg eller otur, då finns hon där.

Mamma till tvillingar kan även se fram emot dubbel lycka, hon kommer alltid ha mera att älska….

Ja, man ska inte enbart se till vad som KAN hända, se till det som garanterat händer: Du får dubbelt upp av lycka och dessutom har ditt barn alltid en vän.

Hoppas jag muntrade upp er lite!

Achatina
4/30/08, 7:37 PM
#5

Man kan säkert se det på den ljusa sidan, de åkommorna kan drabba de som "bara" väntar ett barn (även om det säkerligen ökar ju fler barn som finns där inne).

Man kan ju fundera lite på hur stor en mage, i v30 är om det finns trillingar i den O.O

Johanna-A
5/1/08, 2:24 AM
#6

ja bära på trillingar kan inte vara superlätt;)

Annons:
giffan
12/29/08, 4:07 PM
#7

"tvillingtransfusion" Har du läst hört eller hur vet du att det är så ovanligt?

Min ena tvilling fick de tappa på blod då han tagit av bror sin. Han var den som va störst av dem båda, men mådde sämst vid förlossningen.

Jag blev inlagd på sjukhuset två veckor före de föddes, och låg kvar två veckor efter de var födda.

Att få tvillingar är inte värre än att få ett barn, bara lite mera av allt!

Första tiden tyckte jag var jobbigast, men såg alla andra som satt med sitt barn och titta på tv å myste. Då en annan nästan var tvungen att lägga upp allt på schema för att få det att fungera.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Upp till toppen
Annons: